Recepten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stamppot bonen

 

 

Ingredienten voor de stamppot: voor 3 a 4 personen

=200 g witte bonen

=1 l water
=5 g zout
=3/4 kg snijbonen gekookt
=of 1 blik snijbonen (1L)
=1 1/4 kg aardappelen
=2 dl water
=300 a 400 g rookworst
=60 a 80 g boter of margarine

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

De witte bonen wassen, 12 a 24 uur in het water laten weken, gaarkoken in het weekwater en het zout ( +1 uur).

De snijbonen gaarkoken in ruim water (20 a 30 minuten), afgieten en zo lang wassen tot ze niet meer te zout zijn.

De aardappelen schillen, pitten en vlug aan de kook brengen met het kokende water.

De gewassen gare snijbonen of de snijbonen uit blik en de worst op de aardappelen leggen.

Laten koken tot de aardappelen paar zijn ( 1/2 uur).

De worst uit de pan nemen en warm houden; het kookvocht afgieten, maar bewaren; de massa fijnstampen en door elkaar mengen.

De boter en de witte bonen met zoeel mogelijk kooknat door de stamppot roeren.

De stamppot met de rookworst serveren.


Receptengerechten