Recepten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brabantse Zult

 

 

Ingredienten :

1000gr varkens(runder)kop 
200 gr varkens(runder)tong
100 gr varkenshart
200 gr zwoerd
ribbentjes 
ander runds-varkensvlees.
1 1/2-2 liter water (in verhouding met vlees)
2 laurierblaadjes
5 gr peper (naar smaak)
5 gr zout (naar smaak)
5 gr nootmuskaat ( naar smaak)

Bij zure zult voegt men azijn toe

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

Zet het kopvlees, tong en hart op met heet water.
Breng het geheel aan de kook 
en laat het ca.4- 5 uur trekken.
Haal vervolgens vlees en zwoerd van de botten.
Maal al het vlees fijn in de draai vleesmolen of keukenmachine.
Het overgebleven vocht zeven en bij het gemalen vlees doen.
Voeg laurier, peper en zout toe.
Deze massa, onder voortdurend roeren, aan de kook brengen.
Niet door laten koken, maar flink hoog aan de temperatuur houden.
Het geheel op smaak brengen met nootmuskaat, azijn en zout.
Weer flink aan de temperatuur houden en blijven roeren.
In diverse vormen doen en af laten koelen en stijf laten worden

Bij teveel gemaakte Zult kan die (zonder zout en specerijen!) in bakjes gedaan om in te vriezen. 
Spoel de bakjes in koud water voordat je ze vult, dan laat naderhand de Zult makkelijker los.
Als je de zult uit de vriezer wilt eten, breng het aan de kook, weer goed blijven roeren. 
Voeg nog wat zout, peper en nootmuskaat toe (smaak) en laat de Zult in bakjes afkoelen.

Warme zult is lekker met brood en zoals men in Brabant zegt, lekker soppen.
Zult die stijf is geworden kan men als broodbeleg gebruiken of als tussendoortje of bij feestjes.
Officieel wordt voor Zult de naam hoofdkaas gebruikt.


 


Succes en smakelijk eten.


Receptengerechten