Belgische Balkenbrij
Ingredienten:
1/2 varkenskop
250 g vers spek
400 g boekweitmeel
1 ui
tijm, laurier
peper, zout, kruidnagel
Bereiding:
Spoel de varkenskop in koud water af en leg hem in een hoge pan.
Voeg er het spek en de kruiden bij en giet er water over tot alles onder staat.
Kook het vlees tot het gaar is, haal het uit de bouillon en verwijder de beenderen uit de kop.
Draai de kop en het spek door de vleesmolen. (eventueel het spek wat groffer malen)
Zeef het kookvocht, breng het opnieuw aan de kook en leg het gemalen vlees terug in het kookvocht.
Maak de ui schoon, snipper hem fijn en vervolgens in de pan.
Voeg al roerend het boekweitmeel toe en blijf roeren tot een stijf mengsel is ontstaan. Balkenbrij is goed als de pollepel rechtop blijft staan. Is de balkenbrij te vast dient men kokend water toe te voegen. Is de balkenbrij te slap, dient men met behulp van een zeef wat boekweitmeel toe te voegen.
Breng de balkenbrij in aardewerken kommen over en laat hem koud worden.
Snijd de Balkenbrij in plakken, wat bloem erover en bak ze in boter of reuzel .