Belgische frieten
Ingredienten: (een Belgisch recept)
Voor 3 Personen
=1 kg iets kruimige frietaardappelen
= frituurvet ossewit
= zout
= water
= mayonaise (belgische of hollandse)
![]() |
---|
Bereiding:
Van de aardappelen de rondingen afsnijden. In plakken snijden van 1 cm dikte en 6 cm lang
De plakken in'frietjes snijden van 1 cm dikte.
De versneden aardappelen grondig in koud water spoelen en laten uitlekken (om het zetmeel te verwijderen). Neem de tijd.
Doe je dit niet, dan eindig je met een kleverige, zompige hoop aardappel.
Opnieuw in koud water zetten (met iets zout erin) en tot aan het gebruik in water laten staan (anders worden ze bruin.
Voor het gebruik de frietjes droogdeppen (water en frietvet gaan niet goed samen). Goed gewassen en gedroogde frietjes leveren het krokantste en goudbruinste resultaat
Frietvet voorverwarmen op 150° C (voorbakken)
Een geringe hoeveelheid in de friteuse dompelen en voorbakken tot ze gaar zijn maar nog niet krokant of gekleurd. Op een temperatuur van 150° kunnen ze goed garen, zonder te kleuren.
Zorg dat de frieten voldoende plaats hebben in het frietvet.
Doe dus nooit teveel frieten tegelijk in het frietvet omdat anders ook de temperatuur van het vet teveel zakt.
Frieten voorbakken tot ze beginnen 'zingen'.
De frieten maken een sissend "shshshsh" geluid als ze gaar zijn.
Als je wil testen of een friet goed gaar is, moet je hem met twee vingers aan elk uiteinde vastpakken en zachtjes buigen.
Als ze openbarsten en hun zachte inhoud laten zien weet je dat de frieten gaar zijn.
Voorbakken duurt redelijk lang, zo'n 7 of 8 minuten.
Voorbakken kan je ruim op voorhand doen. Het afkoelen na het voorbakken helpt om een krokanter resultaat te krijgen.
Het goed voorbakken van frieten is van cruciaal belang om een goed resultaat te hebben.
Het vet van de aardappelen schudden en in een vergiet gieten.
Schud het vergiet vlug op een neer, zodat alle frieten hun vet kunnen verliezen door het vergiet. Leg ze niet zomaar op een velletje keukenpapier om ze van het vet te ontdoen!!!!
Niet alleen blijven je frieten dan vettig, ze gaan ook aan het keukenpapier kleven. Frieten moeten kunnen springen of ze worden zweterig en vet.
Laat de frieten voldoende springen zodat ze voldoende droog worden.
Op deze manier worden de frieten ook goed afgekoeld en zijn ze klaar om weer opgeschrikt te worden en een goed krokante korstje te krijgen.
Vlak voor het opdienen bak je de frietjes goudgeel (ong. 1 minuut) in frietvet van 190° C.
Gooi net als bij het voorbakken niet te veel frieten tegelijk in het vet omdat anders je frietvet te snel afkoelt en je geen krokant korstje zal krijgen.
Laat ze niet te lang in het frietvet of ze worden te krokant en compleet oneetbaar.
Je haalt ze weer uit het frietvet en laat ze opnieuw goed opspringen in je vergiet.
Bij het opspringen breng je de frietjes op smaak door wat zout toe te voegen. Presenteer de frieten in een echte puntzak met belgische (zuurder) of hollandse mayonaise (zoeter).
Smakelijk