Brabantse prei
bloemsaus, witte bonen
Ingredienten: Belgisch recept
Voor 3-4 personen
8 preien
300gr gedroogde witte bonen
1/2 liter melk
40 g boter
1 grote wortel
1 ui doorprikt met een kruidnagel
een kruidenbuiltje (tijm, laurier, peterselie)
peper, zout, muskaatnoot naar smaak
![]() |
---|
Bereiding:
Is een heerlijk Belgisch recept
Week de gedroogde witte bonen 24 uur in koud water.
Spoel ze achteraf grondig en kook ze samen met de met een kruidnagel doorprikte ui, een wortel en het kruidentuiltje.
Versnijd intussen de prei in kleine dobbelsteentjes en kook die in licht gezouten kokend water gaar.
Maak een bloemsaus op de volgende manier:
Versnipper de ui fijn, stoof hem in de boter aan, bestrooi met de bloem en laat dit eventjes drogen.
Bevochtig met de melk en een deel van het kookvocht.
Laat goed doorkoken en controleer de dikte.
Voeg de uitgelekte prei en de gekookte witte bonen toe, laat opkoken en kruid eventueel bij met peper, zout en nootmuskaat.
Smakelijk