Jacobsschelpen met fussili
Ingredienten:
=500 g St. Jacobsschelpen
=400 g fusilli
=zout, versgemalen zwarte peper
=3 eetlepels olijfolie
=2 sjalotjes, gesnipperd
=200 g champignons,
=200 g gorgonzola (of oude kaas)
=teentje knoflook
=3g fijngesneden verse kruiden, peters,basilicum,tijm,kervel
Bereiding:
Kook de fusilli in een pan met ruim kokend water en wat zout
beetgaar.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit
de sjalotjes zachtjes glazig. Voeg de champignons toe en bak ze op middel vuur
in 3-4 minuten bruin en gaar.De St.Jacobsschelpen uit de schelp halen met een paletmes : schelp in de hand, mes met de andere hand tussen de schelp zetten, beetje wrikken en met de duim op de rand de schelp openhouden terwijl je het paletmes over de platte kant van de schelp haalt om de vrucht los te snijden.
De schelp dan openmaken en het gedeelte om het witte (eetbare) gedeelte heen verwijderen met een klein scherp mesje. Paletmes weer onder de witte vrucht schuiven en lossnijden. Laat een grill heet worden.
De St. Jacobsschelpen goed droog maken en bestrijk ze dun met olijfolie. Rooster de
St. Jacobsschelpen in de hete grillpan op hoog vuur in 3-5 minuten mooi bruin en bijna gaar. Keer de Jacobsschelpen als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel.
Bestrooi ze met zout en peper.
Roer in een kom de gorgonzola (of eventueel oude kaas) los met iets citroensap
Giet de fusilli af en roer de kruiden en de gebakken champignons erdoor.
Warm het geheel nog even zachtjes door .
Schep de fusilli in vier warme diepe (pasta)borden en schep er de kruidenkaassaus overheen.
Leg hierop de gegrilde St. Jacobsschelpen.
Serveer dit gerecht met een frisse salade