Stamppot witte kool
Ingredienten voor de stamppot: voor 3 a 4 personen
=1 kg aardappelen
=1/2 kg witte kool
=of 400gr reeds gesneden kool
=2 dl water
=5 g zout (eigen smaak)
=80 d 100 g boter of margarine
=75ml melk
= serveren met (100 d 150 g kaas, geraspt in blokjes of verse worst)
= peper
![]() |
---|
Bereiding:
De aardappelen schillen, pitten en onder water leggen; de kool van lelijke buitenste bladeren en het uitstekende stuk stronk ontdoen en in repen snijden.
Aardappelen en kool vlug aan de kook brengen met het kokende water en het zout. Laten koken tot beide gaar zijn (1/2 uur).
Het kookvocht afschenken, maar bewaren.
De gare aardappelen en de kool fijnstampen en dooreenmengen. Het kookvocht, de boter, desgewenst de hete melk en de kaas door de stamppot roeren.
Zonodig de stamppot op smaak afmaken met peper.
De stamppot serveren en indien er geen kaas gebruikt is, bijv. serveren met verse worst .
Bij gebruik van jus minder boter in de stamppot verwerken.
Voor meerdere personen
200 gram witte kool en 400 gram aardappelen pp
Receptengerechten-tips
Nederlands recept